Kuun luolien olosuhteet osoittautuivat hyvin vakaiksi

Kuun pinnan alla suojassa lämpötilavaihteluilta, säteilyltä ja mikrometeoroideilta sijaitsevat luolat ovat kiinnostava ympäristö. Uusi tutkimus analysoi niissä vallitsevia olosuhteita.

Luolia on jo pitkään pidetty lupaavina ympäristöinä tulevaisuuden siirtokunnille Kuussa. Valtaosa tunnetuista luolista liittyy muinaisen vulkanismin synnyttämiin laavaputkiin.

"Mikäli toivomme lähettävämme ihmisiä näihin luoliin tulevina vuosikymmeninä, haluamme tietää, mitä voimme olettaa löytävämme niistä", sanoo Andrew Wilcoski Coloradon yliopistosta Boulderista.

Tutkimuksessa simuloitiin erilaisten luolien olosuhteita. Useimmissa tapauksissa luolien lämpötila pysyi noin −70 ja −120 celsiusasteen välissä koko Kuun vuorokauden eli Maan kuukauden ajan.

Tämä on huomattavasti tasaisempaa kuin pinnalla, missä lämpötila vaihtelee samana aikana tyypillisesti +100 ja −170 celsiusasteen välillä.

Useimpien luolien olosuhteiden ei uskota olevan sopivia vesijään esiintymiselle. Sen sijaan Kuun napa-alueilla, jotka saavat vähemmän auringonvaloa ja pysyvät viileämpinä, voisi luolissa olla tarpeeksi kylmää. Jäätä pidetään yleisesti Kuun tärkeimpänä luonnonvarana.

Kuusta tunnetaan jo satoja luolia ja niiden suuaukoista on saatu tarkkoja kuvia LRO-luotaimen kameroilla. Luolia on suunniteltu tutkittaviksi myös erilaisilla robottimönkijöillä, mutta toistaiseksi yksikään tällainen luotainlento ei vielä ole lähellä toteutustaan.

Myös Marsista on löydetty saman tyyppisiä laavaputkien muodostamia luolia etenkin Tharsiksen alueen tulivuorten lähistöltä.

Aiheesta lisää Coloradon yliopisto (englanniksi)