Venäjän rakettilaukaisu onnistuttiin valokuvaamaan Suomen taivailta

[Julkaistu klo 12.46] Vähintään kolme suomalaista on onnistunut valokuvaamaan Venäjän Plesetskin tiistai-iltaisen rakettilaukaisun. Havainnot raportoitiin tänään Ursan Taivaanvahti-havaintopalveluun.

Kyseessä oli ESAn Sentinel-3A-satelliitin laukaisu Rockot-kantoraketilla. Laukaisu oli nähtävissä lähinnä niillä Keski- ja Pohjois-Suomen paikkakunnilla, joilla oli riittävän selkeä taivas.

"Olipas jännää seisoskella pellolla kuun valossa ja katsoa puhelimelta suorana tämän raketin laukaisua!", toteaa Joni Virtanen, joka kuvasi laukaisun Kokkolasta. "Hetken päästä sivusilmällä erotin udun keskeltä hohtavan 'pilven', joka liikkui yllättävän nopeaa."

Toinen laukaisua kuvannut suomalainen oli Jukka Brusila, joka näki tapahtuman sattumalta Tunturipäät-tunturin huipulta Sodankylästä ollessaan revontulia kuvaamassa.

"Huomioni kiinnittyi erikoiseen valoläikkään taivaalla", Brusila kertoo. "Se näytti vähän samealta ja pidin sitä tähtijoukkona, mutta sitten huomasin sen liikkuvan melko nopeasti."

Ilmiö ei ollut kovin kirkas verraten pienen ja nestemäistä polttoainetta käyttävän kantoraketin vuoksi. Kolmannen havainnon Taivaanvahtiin tapahtumasta teki Heikki Annala Iissä.

Satelliitti laukaistiin aurinkosynkroniselle radalle eli pohjois-luoteen suuntaan Plesetskistä. Laukaisusuunnan ansiosta se oli huomattavasti paremmin näkyvissä Suomesta kuin idän suuntaan tehtävät laukaisut. Rockot on pienikokoinen nestemäistä polttoainetta käyttävä kantoraketti.

Sentinel-3A tulee tutkimaan mittaa esimerkiksi merten veden pintalämpötilaa, väriä, pinnankorkeutta ja jään paksuutta. Kaksi muuta samanlaista satelliittia, Sentinel 3B ja 3C, on määrä laukaista ennen tämän vuosikymmenen loppua.

Viime vuosina rakettilaukaisuja on onnistuttu kuvaamaan Suomen taivailta vain verraten harvoin.

Vuosina 2006-2011 Venäjä testasi aktiivisesti Vienanmereltä sukellusveneestä laukaistuja Bulava-ohjuksia. Niiden kiinteä polttoaine jätti taivaalle värikkäitä pilviä. Laukaisuista osa epäonnistui ja etenkin nämä aiheuttivat erikoisia valoilmiöitä.

Havainnot rakettilaukaisusta Ursan Taivaanvahdissa

ESAn uutinen ja video laukaisusta (englanniksi)

[Päivitys klo 13.43] YLEltä on ilmestynyt klo 13.14 uutinen ja näyttävä video aiheesta