Viime yön huippukirkas tulipallo Aki Taavitsaisen Ja Jani Lauanteen kuvassa Mikkelistä (yllä) ja Jarmo Moilasen kuvassa Vaalasta (alla). Kuvat Aki Taavitsainen / Mikkelin Ursa / Jarmo Moilanen

Tulipallo leimahti täydenkuun kirkkaudella aamuyöllä

Maamme yllä näkyi aamuyöllä noin klo 3.35 epätavallisen kirkas tulipallo.

Alustavan arvion mukaan tulipallon aiheuttanut kappale tuli ilmakehään erittäin suurella nopeudella. Kohde eteni pohjoisesta etelään vain noin 1-2 sekunnin ajan. Lennon puolivälissä aurinkokunnan kappale räjähti suurella kirkkaudella ja himmeni nopeasti.

Ilmiöstä on saapunut useita raportteja Ursan Taivaanvahti-havaintojärjestelmään sekä Etelä- että Keski-Suomen alueelta.

"Olin kuvaamassa [...] Jupiteria, kun yhtäkkiä ympäristön valaisi kirkas valo, ikään kuin salama", kuvailee ilmiön Kuopiosta nähnyt havaitsija Taivaanvahdissa.

"Katsoin ylös taivaalle ja likimain zeniitissä näkyi paksu, noin täysikuun mittainen kirkas suora savujuova pohjois-eteläsuunnassa. Se oli aluksi ehjä, mutta 30 sekunnin aikana juova alkoi kadota. En ole koskaan nähnyt ennen vastaavaa."

Näyttävin kuva tulipallosta tarttui Aki Taavitsaisen ja Jani Lauanteen tulipallokameraan Mikkelissä (ylempi oheisista kuvista). Siinä täysikuuta vastanneen tulipallon kirkkaus näkyy ylivalottuneena laajana alueena taivaalla.

"Wau mikä jytky!" hehkuttaa Taavitsainen. "En ole aiemmin nähnyt kameroissa mitään noin kirkasta tulipalloa. Nämä ovat huikean upeita hetkiä, kun tälläisen löytää kuvista!"

"Tämä olisi ollut kiva nähdä livenä", kommentoi tulipallotyöryhmän jäsen Jarmo Moilanen, joka kuvasi ilmiön meteorikamerallaan Vaalassa. "Tämä oli minulla kaikkien aikojen toiseksi kirkkain tallentunut tulipallo."

Suuresta nopeudesta johtuen kohde on todennäköisesti palanut loppuun ilmakehässä.

Havainnot tulipallosta Taivaanvahdissa

Pysyvä linkki
Samankaltaisia uutisia
Ladataan...
Uusin numero
Uutisarkisto