Tähdet ja avaruus testasi pukinkonttiin sopivan pienen kaukoputken

Tänään ilmestyvässä Tähdet ja avaruus -lehdessä on testattu uusi Starquest-102MC-kaukoputki. Laitteen hinta on saatu alle 300 euron, joten se sopii vaikkapa joululahjaksi.

Sky-Watcherilta on tullut markkinoille uusi tehokas kaukoputki Starquest-102MC.

Yleensä kunnollisen kaukoputken ulkoiluttaminen vaatii reilusti työtä ja vaivaa. Siksi Tero Marinin mukaan tähtien katselu usein rajoittuu takapihalla tapahtuvaan tiirailuun. Starquest-102MC-teleskoopin pieni koko ja keveys tekevät siitä helposti käsiteltävän, joten sen voi ottaa myös matkakäyttöön.

"Starquest-102MC soveltuu hyvin esimerkiksi Kuun pinnanmuotojen, kirkkaiden planeettojen ja tähtien katseluun", toteaa Marin.

"Nouseva Kuu vie illan pääpotin", hän kuvailee testikokemuksiaan. "Kuun noustua korkeammalle lisään okulaariin kuusuotimen ja ihastelen Kuusta erottuvia yksityiskohtia."

Ursa suosittelee Starquest-102MC-kaukoputkea ainoastaan kohteiden katseluun. Syynä on, ettei teleskoopin oma kevyt jalusta ole riittävän tukeva painavan kameran kiinnitykseen.

Laite soveltuu aloittelijan ensiputkeksi tai perheen yhteiseksi havaintolaitteeksi. Kaukoputken jalustan saa riittävän matalalle, jolloin lapsetkin voivat tarkkailla sillä taivasta.

Koko testi on luettavissa tänään ilmestyneestä Tähdet ja avaruus -lehdestä 8/2019.

Starquest-102MC-kaukoputki (Ursan verkkokauppa).

Kaukoputken ostajan opas.