Sunnuntai-aamun tulipallo oli harvinaisen kirkas - valo läpäisi pilvipeitteen

[Päivitetty 4.2. klo 10.00] Sunnuntai-aamuna klo 7.40 Etelä-Suomessa havaittiin voimakas välähdys, johon on liittynyt tulipallohavainto. Suurin osa etelärannikkoa oli umpipilvessä. Silti lennon lopun kirkkain välähdys välittyi useilla paikkakunnilla voimakkaasti pilvipeitteen läpi.

Lohjan suunnalla oli selkeämpää kuin muualla, ja siellä havaitsijat näkivät itse tulipallon lennon. Havainnot keskittyvät pääkaupungiseudulle ja ulottuvat lännessä Lohjalta idässä Kotkaan asti.

Ilmiö tallentui valonvälähdyksinä tulipallotyöryhmän kamera-asemille Siuntiossa ja Helsingissä. Kuvat ottivat automaattikameroillaan Panu LahtinenJohan Lindén ja Esko Lyytinen.

"Kyseessä on saattanut olla jopa superbolidi", Ursan tulipallotyöryhmän Esko Lyytinen arvioi. Superbolidi on 100 kertaa täyttäkuuta kirkkaampi tähdenlento. Viimeksi näin kirkas meteori havaittiin Suomessa syyskuussa 2007.

"Välähdysten kirkkauden perusteella arvioiden alkuperäinen kappale on ollut vähintään useita kymmeniä kiloja, mahdollisesti sata kiloa", Esko Lyytinen kertoo. "Maanpinnalle asti siitä on voinut selvitä esimerkiksi 10 kiloa, mutta tätä on vaikea arvioida ilman tarkempia tietoja."

Kappaleen nopeuden ja lentoradan selvittämistä vaikeuttaa tapahtumahetkellä vallinnut pilvinen sää. Lähinnä Turun ja Helsingin välillä on ollut alueita, joissa on ollut selkeämpää.

Tulipallotyöryhmä toivoo silminnäkijähavaintoja tulipallolomakkeella.