Stella Arctit Tampereen toiminnasta, syvästä taivaasta ja uudesta halosta

Ursa on myöntänyt ansiokkaasta tähtiharrastuksesta vuotuiset Stella Arcti -palkinnot. Palkinnon saivat tamperelainen Kari A. Kuure, hyvinkääläinen Jaakko Saloranta sekä rautalampilainen Vesa Vauhkonen.

Vauhkoselle myönnettiin vuoden merkittävä havainto -tunnustus uuden haloilmiön löytämisestä. Halot ovat valoilmiöitä, jotka syntyvät valon taittuessa ja heijastuessa ilmakehän jääkiteissä. Erilaisia halojen päämuotoja tunnetaan tällä hetkellä 85 kappaletta.

"Näkymä oli veret seisauttava", Vauhkonen muistelee kesäkuussa vuonna 2014 kuvaamaansa halonäytelmää. "Olin parissa kuvassa näkeväni tavanomaisten halojen lisäksi jotain omituista, mutta en uskaltanut siitä sen kummemmin raportoida."

Suomalainen haloasiantuntija Marko Riikonen löysi Vauhkosen kuvista mahdollisen uuden halomuodon myöhemmin ja ranskalainen tutkija Nicolas Lefadeux vahvisti löydön. Halomuoto tunnetaan nykyään löytäjänsä mukaan Vauhkosen kaarena

Kuure ja Saloranta puolestaan palkittiin ansioituneesta tähtiharrastuksesta.

Jaakko Saloranta on yksi maamme johtavista syvän taivaan visuaalihavaitsemisen asiantuntijoista. Saloranta arvostaa harrastuksessaan luontokokemusta ja rauhaa. "Siellä ei ole kuin tähtitaivas ja sinä"

Kari A. Kuure on ollut Tampereen Ursan puheenjohtajana neljän vuosikymmenen aikana sekä toimittanut useampaa tähtiharrastuslehteä.

"Itse olen kokenut suurinta tyydytystä nähdessäni nuorien tutkijanalkujen kiinnostuneen tähtitieteestä ja valinneen minkä tahansa tieteentekemisen myös ammatikseen. Sen parempaa palkintoa Stella Arcti- palkinnon ohella tällainen järjestöjyrä tuskin voi koskaan saada."

Ursan merkittävintä tähtiharrastuksesta annettavaa tunnustusta, Stella Arcti -palkintoa, on jaettu vuodesta 1988 lähtien. Palkinnot jaettiin tänä vuonna Rovaniemellä, tähtitiedettä ja -harrastusta esittelevän yleisötapahtuma Tähtipäivien yhteydessä.

Aiheesta lisää Ursa