Pohjois-Ruotsin tulipallon rata selvisi

Maanantai-iltana noin kello 19.46 nähdyn tulipallon rata on saatu kartoitettua. Kappale saapui avaruudesta noin 75 asteen kulmassa maanpintaan nähden lähellä Ruotsin Skellefteån ja Uumajan kaupunkeja.

Suomessa useat tulipallotyöryhmän kamerat taltioivat lennon summakuviin. Myös Jouni Raunio Tampereen Ursasta sai ikuistettua putoamisen automaattikameralla. Tulipallon aiheuttama infraääni havaittiin Ruotsin Kiirunan ja Jämtonin mittausasemilla.

Kyseessä on yksi kuluvan vuoden eniten havaintoja keränneistä tulipalloista. Keskiviikkoaamuun mennessä Ursan Taivaanvahti-havaintojärjestelmään oli kertynyt 153 havaintoa tulipallosta. Kartalle sijoitettuna havaintopaikat kattavat lähes koko Suomen alueen pilvien peitossa olleita Pohjois-Lappia ja kaakkoisinta Suomea lukuun ottamatta.

Rataa mallintanut matemaatikko Esko Lyytinen tulipallotyöryhmästä arvioi, että ennen ilmakehään saapumistaan tulipallon aiheuttanut kappale oli massaltaan useita kymmeniä tai jopa sata kiloa. Siitä saattoi selvitä maanpinnalle asti muutamia kiloja meteoriitteja.

Isompi kartta tulipallon radasta

Aiempi uutinen tulipallosta