Paranalin observatorio lego-mallina - ohjeet rakentamiseksi 25 000 osasta

Euroopan eteläinen observatorio on julkaissut ohjeet Paranalin observatorion rakentamiseen legopalikoista. Mittakaavassa 1:150 suunniteltuun malliin tarvitaan yli 25 000 yksittäistä osaa.

Mallin suunnittelusta vastaa Leidenin yliopiston Frans Snik ja hänen tiiminsä. Se käsittää VLT:n neljä 8,2 metrin peileillä varustettua teleskooppirakennusta, neljä 1,8 metrin apukaukoputkea sekä VST- ja VISTA-teleskoopit ja ohjausrakennuksen.

ESOn mukaan malli on erinomainen tapa modernin monimutkaisen kaukoputken toiminnan ymmärtämiseksi. Malli on suunniteltu niin, että kaukoputket pyörivät, kupolit ja osat aukeavat sekä apukaukoputkia voi siirrellä kiskoja pitkin. Mallin maanpinnan alla olevat tunnelit sisältävät interferometrin tarvitsemat osat.

Kyseessä on myös suurelle yleisölle suunnattu projekti, sillä koko ohjeen voi ladata ESOn sivuilta PDF-tiedostona. Paranalin alueen lisäksi on saatavilla parhaillaan rakenteilla olevan ELT-teleskoopin PDF-ohje. Mallia esitellään myös ESOn videolla.

ESOn sivulta löytyvät lisäksi tarkat tarvittavien osien listat. Hintaa mallin osille kertyy noin 5 000 euroa, jos ostaa siihen tarvittavat palikat uusina.

Aiheesta lisää ESO