Bishopin rengas (ylinnä), tulivuoriruskoja (keskellä) ja tuhkajuovia (alinna). Kuvat Marko Riikonen, Sauli Koski ja Mikko Vänttinen

Näin tuhka näkyi paljain silmin Suomen taivaalla

Islannin purkauksen hiukkaspilvet ovat näkyneet paljain silminkin maamme taivaalla. Toisaalta pilvi on ollut näin selvä vain muutamina päivinä ja vain osissa Suomea.

Oheiset kuvat on otettu Eyjafjalla-jäätikön purkausten alkamisen jälkeen. Niissä esiintyy kolme eri ilmiötä, jotka liittyvät tulivuorenpurkauksiin.

Tulivuoriruskot (keskellä kuvasarjaa) liittyvät Eyjafjalla-jäätikön ensimmäiseen purkaussarjaan, joka alkoi maaliskuun 20.-21. päivän kohdalla. Tulivuoriruskon tunnistaa voimakkaan punaisista ja -oransseista sävyistä. Kuvat otti Sauli Koski illalla 22.3. Kittilässä.

Tuhkapilveen liittyvä valoilmiö nimeltä Bishopin rengas erottuu ylimmässä kuvassa valtavana punareunaisena kehänä Auringon ympärillä. Renkaan havaitsi Marko Riikonen Tampereella 31. maaliskuuta.

Kun vuonna 1991 Pinatubo-tulivuori purkautui Filippiineillä, tuhka levisi korkealla stratosfäärissä ympäri maailman. Tuhkapilvien tulon ja viipymisen Suomen yllä tunnisti Bishopin renkaista. Ilmiö syntyy, kun Auringon tai Kuun valo siroaa tuhkapilven hiukkasista.

Mahdollisia tuhkajuovia esiintyy alimmassa kuvassa. Riittävän tiheä tuhkapilvi voi jopa paljain silmin erottua erilaisina vaakasuuntaisina tummina juovina, mutta lähinnä hämärän aikaan. Vastaavanlaisia juovia havaittiin Pinatubon purkauksen jälkeen.

Tuhkajuovat kuvasi Mikko Vänttinen Kotkassa aamulla 17.4. Kyseiselle päivälle laaditun ennusteen (ks. oikean reunan kartta) mukaan tuhkan suurimman tiheyden alue ulottui Suomessa Kotkan yli Kaakkois-Suomeen.

Kuvaajien sivut: Sauli Koski, Marko Riikonen ja Mikko Vänttinen

Pysyvä linkki
Samankaltaisia uutisia
Ladataan...
Uusin numero
Uutisarkisto