Kordelinin 10 000 euron tiedepalkinto Ursalle - TSV:n 120-vuotisjuhlien pääpalkinto

Tieteellisten seurain valtuuskunta juhlii tänään 120 vuoden taivaltaan. Tähtitieteellinen yhdistys Ursa sai juhlavuoden pääkunnianosoituksen - 10 000 euron Kordelinin tiedepalkinnon.

Kordelinin tiedepalkinto myönnetään tieteelliselle seuralle tai seura-aktiiville, joka on osoittanut erityistä ansiokkuutta tiedetapahtumien järjestämisessä, avoimen julkaisemisen edistämisessä, tiedeviestinnässä tai tieteellisten seurojen toiminnan näkyväksi tekemisessä.

Palkinto jaettiin Tieteellisten seurojen valtuuskunnan (TSV) 120-vuotisjuhlassa Tieteiden talolla. 

Juhlavuoden Kordelinin 10 000 euron palkinnon vei yli 280 eri tieteellisen jäsenseuran joukosta Tähtitieteellinen yhdistys Ursa.

Palkintolautakunta perusteli valintaa sillä, että Ursalla on monipuolisia ja erityisesti suurta yleisöä kiinnostavia toimintamuotoja.

"Seura julkaisee vuosittain useita tiedettä popularisoivia julkaisuja ja järjestää myös yleisötapahtumia, teemapäiviä, lasten ja nuorten kursseja, ylläpitää Taivaanvahti-havaintopalvelua sekä vierailee muun muassa kouluissa siirrettävän planetaarion kanssa", lautakunta kuvailee Ursaa.  

Paikan päällä palkinnon vastaanottivat Ursan puheenjohtaja professori Markku Poutanen, toimitusjohtaja Markku Sarimaa ja tiedottaja Anne Liljeström  

"Yhdistykseen liittyi sen alkutaipaleella sanomalehti- ja pankkimiehiä, pappeja, taiteilijoita ja maanviljelijöitä, mikä osoittaa että sangen kaukanakin tähtitieteestä työskentelevät kansalaiset eivät ole välinpitämättömiä tieteeseen nähden", Poutanen palasi puheessaan 1920-luvun alun Ursaan.

"Asiat eivät ole tältä osin vajaassa sadassa vuodessa muuttuneet."

Tieteellisten seurojen vapaaehtoisista 5 000 euron palkinnon sai Tulevaisuuden tutkimuksen seuran Matti Leskinen. Hän on parinkymmenen vuoden ajan tehnyt vapaaehtoistyötä järjestäen muun muassa merkittäviä tapahtumia ja kokouksia.