Kirkas tulipallo lensi Suomen yllä iltapäivällä

[Päivitetty 12.12. klo 8.30] Maanantaina noin kello 16.20 näkyi Etelä-Suomen yllä kirkas ja verraten pitkäkestoinen tulipallo.

Tulipallotyöryhmän matemaatikon Esko Lyytisen mukaan tästä kappaleesta on todennäköisesti selviytynyt meteoriitteja maanpinnalle asti.

Havainnot viittaavat alustavasti siihen, että putoamisalue on Huittisten ja Toijalan suunnalla. Havaintojen lisääntyminen ja uusien havaintojen käsittely on siirtänyt arvioitua putoamisaluetta etelämmäksi.

Ursan Taivaanvahti-havaintojärjestelmään on tähän mennessä saapunut yli 120 havaintoa ilmiöstä. Silminnäkijät keskittyvät Satakuntaan, läntiseen Suomeen ja pääkaupunkiseudulle.

"Kirkkaalla taivaalla auringonlaskun suunnasta liikkui turkoosi tulipallo oranssin hännän kanssa kohti koillista", kuvailee Hannu Ojala Raumalta. "Tulipallo sammui hiipuen, mutta nopeasti ja oli elämäni upein."

Tulipallon kirkkaus oli parhaimmillaan täydenkuun luokkaa ja useat havaitsijat raportoivat sen kestoksi 4-5 sekuntia.

"Valoilmiö oli pyöreän mallinen, pääasiallisesti keltainen ja sen alla oli vihreä kehämäinen valo", kuvailee kappaleen lennon Helsingistä nähnyt Arja Ahola.

Tulipallotyöryhmän meteorikameroilta ei löydetty kuvia ilmiöstä.

Havainnot maanantain tulipallosta Ursan Taivaanvahdissa

Havainnot auttavat radan määrityksessä - kirjaa havaintosi

Ensimmäisenä tulipallosta uutisoi Satakunnan Kansa