Komeetta Jacquesin reitti taivaalla. Kuva Veikko Mäkelä

Jacques-komeetta näkyy yötaivaalla kiikareilla

Komeetta C/2014 E2 (Jacques) on havaittavissa elokuussa ja syyskuun alkupäivinä kiikareilla.

Pyrstötähti kävi lähimpänä Aurinkoa heinäkuun alussa ja näkyy tulevina öinä verraten hyvin kiikareilla, mutta käytännössä ilman pyrstöä.  "Komeetta näkyy utupallona, jonka keskusta on hiukan reunoja kirkkaampi", kertoo Veikko Mäkelä. "Pyrstö tällä komeetalla tullee näkyviin lähinnä vain valokuvissa."

Kohteen kirkkaus on pysytellyt melko hyvin ennusteissa. "Elokuun alussa kirkkaus on ollut 6,5 ja 7,0 magnitudin välillä. Kohde on himmentynyt hitaasti, koska komeetta on samalla tullut hiukan lähemmäs Maata, kun se on etääntynyt Auringosta", Mäkelä sanoo.

Komeetta ei näy paljain silmin, mutta nyt elokuussa kiikarit riittävät hyvin komeetan erottamiseksi. Havaintopaikan taivaan tulisi olla suhteellisen pimeä. Mikäli kiikarin saa kiinnitettyä jalustalle, helpottaa se komeetan katselua.

Oheinen tähtikartta näyttää komeetan reitin taivaalla. Komeetta on koillistaivaalla hämärän tultua. Tarkempia karttoja saa esimerkiksi Heavens-above.com-sivustolta.

Jacques on radalla, jonka yksi ratakierros kestää yli 10 000 vuotta. Pyrstötähti löydettiin tämän vuoden maaliskuussa. Lähimmillään maapalloa Jacques on 28. elokuuta.

Aiheesta lisää Zeniitti

Pysyvä linkki
Samankaltaisia uutisia
Ladataan...
Uusin numero
Uutisarkisto