Harrastajien pallo - tältä Suomi näyttää 40 kilometrin korkeudesta

Ennätyskorkeuteen nousseen säähavaintopallon kyydissä olleen kameran kuvia ja videota on nyt julkaistu. Katternö Skywatchers -tähtiharrastusyhdistys lähetti tänä aamuna taivaalle kaksi hyötykuormilla varustettua säähavaintopalloa, jotka nousivat 37 ja 41 kilometriin.

Pallon kuljettama gps-moduuli mittasi korkeudeksi 40 778 metriä ennen pallon räjähtämistä. Korkeus on harrastajien Suomen ennätys.

Oheisessa ylemmässä kuvassa näkyy maisemaa yli 40 kilometrin korkeudesta Pohjanlahdelle päin. Avaruus on täysin musta ja 99 prosenttia ilmakehästa on tämän korkeuden alapuolella. Pilvet peittävät Suomen rannikkoa ja kuvan vasemmassa alakulmassa näkyy Raippaluodon saari.

Alemmassa kuvassa on GoPro-kameran laajakulmakuva alaspäin pari sekuntia ennen pallon räjähtämistä. Vasemmassa yläkulmassa näkyvä pyöreä peltoalue on Söderfjärdenin 5,5 kilometrin kokoinen törmäyskraatteri. Oikeassa laidassa näkyy puolestaan Lappajärvi, joka on 17-kilometrinen törmäyskraatteri.

Katternö Skywatchers on myös julkaisut videon, jossa näkyy hetki, jolloin säähavaintopallo räjähtää lennon korkeimmassa kohdassa. Sen jälkeen hyötykuormalaatikko syöksyy hurjaa vauhtia pyörien alaspäin. Hyötykuorma palasi sen jälkeen laskuvarjolla maanpinnalle.

Kuvia ja tietoa Katternö Skywatchersin facebook-sivulla (ruotsiksi)

Aiempi uutinen pallon lennosta