Vanhan havainnon uusi analyysi paljasti kultaa ja platinaa synnyttäneen törmäyksen

Havainto neutronitähtien törmäyksestä vuodelta 2016 osoittautui yllättävän kiinnostavaksi uudessa analyysissa. Tutkijoiden mukaan kyseessä oli kilonova-ilmiö, joka luo suuria määriä raskaita alkuaineita.

Historian ensimmäinen gravitaatioaalloilla huomattu neutronitähtien törmäys havaittiin 17. elokuuta 2017 ja löytö julkistettiin saman vuoden lokakuussa. Ilmiö pystyttiin havaitsemaan myös näkyvässä valossa.

Kolariin liittyi myös kilonova-ilmiö, jossa muodostuu raskaimpia alkuaineita.

Tapahtuma tarjosi tutkijoille tietoa siitä, miltä kilonovan havainnot näyttävät. Marylandin yliopiston johtama tutkimus analysoi vanhoja havaintoja ja löysi vuonna 2016 havaitun gammapurkauksen GRB 160821B.

"Vuoden 2016 tapahtuma oli lähellä meitä ja havaittavissa suurilla teleskoopeilla, kuten Hubblella. Se ei kuitenkaan vastannut ennusteitamme, joissa sen olisi pitänyt muuttua kirkkaammaksi usean viikon kuluessa. Kymmenen vuorokautta havaintojen alkamisen jälkeen se oli tuskin erotettavissa", selittää Eleonora Troja Marylandin yliopistosta.

Vanhan tapahtuman uudessa analyysissä selvisi, että kyseessä todellakin oli vuoden 2017 havaintoja muistuttanut kilonova.

Erona oli, että LIGO-observatorion vuonna 2017 huomaamassa painovoima-aaltoja aiheuttaneessa törmäyksessä havainnointi perinteisillä observatorioilla alkoi vasta 12 tuntia tapahtuman jälkeen. Vuoden 2016 kilonovaa alettiin havainnoida vain minuutteja sen huomaamisen jälkeen.

Ensimmäisten tuntien aikana tehdyt havainnot paljastivat tärkeitä yksityiskohtia kilonovan ensihetkistä, esimerkiksi törmäyksestä jäljelle jääneestä kappaleesta.

"Törmäyksen jäännös voi olla hyvin magnetisoitunut, hypermassiivinen neutronitähti, joka tunnetaan magnetarina", selittää Geoffrey Ryan.

"Se on kiinnostavaa, koska teorian mukaan magnetarin pitäisi hidastaa raskaiden alkuaineiden syntyä, mistä aiheutuu sen infrapunahehku. Analyysimme mukaan raskaiden alkuaineiden on kuitenkin mahdollista paeta jäännöskappaleen vaikutuskentästä."

Aiheesta lisää University of Maryland (englanniksi)