Linnunrataan törmäävässä Smithin pilvessä (alla) on sata kertaa enemmän pimeää ainetta kuin näkyvää kaasua. Kuva Bill Saxton / NRAO / AUI / NSF

Valtava pimeän aineen pilvi on törmäämässä Linnunrataan

Linnunrataan on törmäämässä 100 miljoonan Auringon massainen ja yllättäen miltei kokonaan pimeästä aineesta muodostuva pilvi. Vaikka pilven ydinosa on vielä noin 8 000 valovuoden päässä galaksimme tasosta, pilven ja Linnunradan hyvin harvat reunaosat ovat tutkijoiden mukaan jo kohdanneet. Varsinaisen päätörmäyksen arvellaan tapahtuvan vasta 20–40 miljoonan vuoden päästä.

Kyseinen Smithin pilvenä tunnettu rakenne löydettiin vuonna 1963. Vasta viime vuonna selvisi, että se on tulossa galaksiamme kohti noin 300 kilometrin sekuntinopeudella. Ensi alkuun pilven tulkittiin muodostuvan tavanomaisesta kaasusta ja olevan vain noin miljoonan Auringon massainen.

Nyt on käynyt ilmi, että näkyvä osa törmäävästä pilvestä on vain pieni aavistus sen koko massasta. Smithin pilvessä täytyy olla arvoituksellista pimeää ainetta peräti noin 100 miljoonan Auringon verran. Näin voidaan selittää kuinka kohde on voinut pysyä kasassa 70 miljoonaa vuotta sitten tapahtuneessa aiemmassa törmäyksessä Linnunradan kanssa. (Aiheesta lisää Tähdet ja avaruus -lehdessä 2/2010)

Aiheesta julkaistu tutkimus (englanniksi)

Pysyvä linkki
Samankaltaisia uutisia
Ladataan...
Uusin numero
Uutisarkisto