Universumin korkeaenergisimmille hiukkasille saattoi löytyä syntypaikka

Nasan Chandra-röntgenteleskooppi on löytänyt Tykon supernovajäänteestä merkkejä huippuenergisistä hiukkasista. Kyseessä saattavat olla ensimmäiset suorat todisteet kosmisten säteiden syntypaikasta.

Kosmiset säteet ovat korkeaenergisimpiä havaittuja hiukkasia. Ne saapuvat avaruudesta ja ovat satoja kertoja energisempiä kuin maanpäällisten hiukkaskiihdyttimien synnyttämät suurienergiset hiukkaset.

"Olemme nähneet kiehtovia sisäisiä rakenteita supernovajäänteissä, mutta emme koskaan ennen juovia", kertoo Kristoffer Eriksen Rutgersin yliopistosta. "Ne saivat meidät miettimään todella tarkkaan, mitä tapahtuu tämän voimakkaan räjähdyksen paineaallossa."

Viereisessä ylemmässä kuvassa Tykon supernovajäänteen pienienergiset röntgensäteet esitetään punaisina ja suurienergiset sinisinä.

Suurienergisten joukosta löytyy kaksi juovien aluetta (alempi kuva) läheltä supernovan laajenevan paineaallon reunaa. Niiden arvioidaan syntyneen, kun alueen läpi on kulkenut erittäin korkeaenergisiä protoneita. Kyseessä voi olla kauan kaivattu merkki, joka selittää ainakin osan kosmisista säteistä.

Tykon supernova räjähti vuonna 1572 ja se on nimetty kohteen havainneen Tyko Brahen mukaan. Jäänne sijaitsee meistä noin 13 000 valovuoden etäisyydellä.

Aiheesta lisää Chandra (englanniksi)