Tutkijat ottivat ennennäkemättömän tarkan kuvan vieraan tähden pinnasta

Kartoituksen kohteena oli punainen jättiläistähti Antares, joka sijaitsee noin 600 valovuoden päässä maapallolta.

Antares on paitsi erittäin massiivinen tähti, myös elämänsä loppuvaiheilla ja matkalla kohti muuttumista supernovaksi. Nyt tähtitieteilijät käyttivät ESOn VLT-teleskooppia tutkiakseen Antaresta ja laativat tarkimman koskaan nähdyn kuvan vieraan tähden pinnasta.

Tutkijat tekivät myös kartan aineen nopeuksista tähden kaasukehässä. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun tässä on onnistuttu muun tähden kuin oman Aurinkomme kohdalla.

Tulokset paljastivat odottamatonta turbulenssia Antareksen valtavassa kaasukehässä. Löytö julkaistiin uusimmassa Nature-tiedelehdessä.

“Se, miten Antareksen kaltaiset tähdet menettävät massaansa niin nopeasti evoluutionsa viimeisessä vaiheessa, on ollut ongelma yli puoli vuosisataa", toteaa Keiichi Ohnaka chileläisestä UCN-yliopistosta.

"VLT on ainoa laite, joka voi suoraan mitata kaasun liikkeitä Antareksen laajentuneessa kaasukehässä, mikä on kriittinen askel tämän ongelman ratkaisemisessa. Seuraava haaste on selvittää, mikä tuottaa turbulenssin liikkeen."

Antares on satoja kertoja Aurinkoamme suurempi ja värinsä puolesta se muistuttaa Marsia. Tästä tulee myös sen nimi, Areksen eli Marsin kaltainen.

Aiheesta lisää ESO (englanniksi)