Tähtituulet vaikuttavat vahvasti galaksien kehitykseen

Boeing 747 -koneeseen sijoitetulla SOFIA-teleskoopilla tutkittiin Messier 82 -galaksin tähtituulia. Galaksin magneettikentän ja tähtituulten vuorovaikutuksen havaittiin kuljettavan mukanaan paljon ainetta.

"Galaksien välinen avaruus ei ole tyhjä. Se sisältää kaasua ja pölyä, jotka toimivat siemenaineena tähdille ja galakseille", selittää Enrique Lopez-Rodriguez. "Nyt meillä on parempi ymmärrys, miten tämä aine karkasi galaksien sisältä pitkän ajan kuluessa."

Tutkitussa Messier 82 -galaksissa syntyy tähtiä noin kymmenkertaisella tahdilla Linnunrataan nähden, vaikka se on kotigalaksiamme pienempi. Nuorten tähtien synnyttämä voimakas tähtituuli ei pelkästään kuljeta mukanaan ainetta, vaan myös ohjaa galaksin magneettikentän samansuuntaiseksi eli kohtisuoraksi galaksin tasoa vasten.

Messier 82:n tähtituulen mitattiin kuljettavan kaasua ainakin 50–60 miljoonan auringonmassan verran.

Jatkossa tutkijoita kiinnostaa selvittää, miten vahvasti tähtituuli on ohjautunut muissa galakseissa.

SOFIA eli Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy on 2,7 metrin peilillä varustettu teleskooppi, joka on sijoitettu pysyvästi Boeing 747SP -lentokoneen kyytiin. Noin 13,7 kilometrin lentokorkeus mahdollistaa huomattavasti paremmat infrapuna-alueen havainnot kuin maanpäällisillä teleskoopeilla.

Teleskoopin ensivalo saatiin vuonna 2010. SOFIA on Nasan sekä Saksan avaruusjärjestön yhteisprojekti.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)