Tähtitieteilijät tutkivat aamupalalla olevia mustia aukkoja

Varhaisten galaksien ympäriltä on löydetty valtavia kylmän kaasun varastoja. Nämä kaasumaiset rakenteet ovat täydellistä ravintoa galaksien keskustoissa oleville mustille aukoille.

“Pystymme nyt ensimmäistä kertaa osoittamaan, että alkukantaisilla galakseilla on ympärillään riittävästi ravintoa, jotta ne pystyvät kasvattamaan supermassiivisten mustien aukkojensa massoja sekä aikaansaamaan voimakasta tähtien muodostusta”, kertoo Emanuele Paolo Farina Max Planck  instituutista.

Tutkijat ovat ihmetelleet, miten supermassiiviset mustat aukot pystyivät kasvamaan niin isoiksi niin varhaisessa vaiheessa universumimme historiassa. Tätä ennen tähtitieteilijät eivät olleet havainneet riittävästi mustien aukkojen ravintoa, eli kaasua ja pölyä, mikä olisi selittänyt tämän nopean kasvun.

Tällä viikolla Astrophysical Journal -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa tarkasteltiin 31 kvasaaria sellaisina kuin ne olivat maailmankaikkeutemme aamunkoitossa yli 12,5 miljardia vuotta sitten.

Tähtitieteilijät löysivät 12 kvasaarin ympäriltä valtavia kaasuvarastoja, jotka toimivat täydellisenä ravintona supermassiivisten mustien aukkojen kasvulle ja voimakkaalle tähtien muodostukselle.

Nämä kylmän ja tiheän vetykaasun halot ulottuvat mustista aukoista 100 000 valovuoden etäisyydelle. Ne vastaavat massaltaan miljardeja Auringon massoja.

Aiheesta lisää ESO