Tähtitieteilijät pääsevät kurkistamaan sinisten jättiläistähtien sisälle

Kansainvälinen tutkimusryhmä on havainnut sinisissä jättiläistähdissä kulkevia aaltoja. Nämä aallot mahdollistavat tähtien sisäosien tutkimisen.

Nasan Kepler- ja TESS-teleskoopit ovat paljastaneet, että lähes kaikkien tutkittujen sinisten jättiläistähtien kirkkaudessa tapahtuu pientä muutosta aaltojen takia.

Tähtitieteilijöiden teoreettiset mallit olivat jo aiemmin ennustaneet, että sinisten jättiläistähtien sisällä kulkee samankaltaisia aaltoja kuin meressä. Nämä aallot voivat tulla myös tähtien pinnoille näkyviin.

Lisäksi arveltiin olevan myös toisenlaisia aaltoja, jotka muistuttavat enemmän maapallon seismisiä aaltoja ja syntyvät syvällä jättiläistähtien sisällä.

"Kun ensimmäistä kertaa aloitimme simulaatiomme ja ennustimme, että aallot voivat purkautua tähden pinnalle, emme ajatelleet, että niitä voisi koskaan olla mahdollista havaita", toteaa Tamara Rogers Newcastlen yliopistosta.

Aaltojen havaitseminen mahdollistaa näiden tähtien sisäosien tutkimisen.

Siniset jättiläistähdet ovat tärkeä tutkimuskohde, sillä ne ovat maailmankaikkeuden massiivisimpia tähtiä ja tuottaneet valtaosan universumimme raskaista alkuaineista.

"Vaikka olimme ennustaneet nämä aaltokuviot, tähän asti kyse oli vain siitä – simulaatio asiasta, jota saattoi tapahtua. Se, että todella näemme ne ja osoitamme niiden olemassaolon, on todella uskomaton hetki meille", Rogers hehkuttaa.

Aiheesta julkaistu tutkimus (englanniksi)