Tähtien kohtaaminen loi ainutlaatuisen kaasupilven

Tähtitieteilijät ovat tehneet havaintoja erikoisesta kaasupilvestä, joka on syntynyt kahden tähden kohtaamisesta. Tapahtuman myötä toinen tähti heitti ulko-osansa avaruuteen.

Aivan kuten ihmiset myös tähdet ikääntyvät ja lopulta kuolevat. Nyt tutkijat ovat tarkastelleet tähtijärjestelmää, jossa kaikki ei kuitenkaan mennyt perinteisellä tavalla.

“HD101584-tähtijärjestelmä on erityinen siinä mielessä, että kuolinprosessi päättyi ennenaikaisesti ja dramaattisesti, kun läheinen pienimassainen kumppanitähti joutui jättiläisen nieltäväksi”, kertoo Hans Olofsson Chalmersin teknillisestä yliopistosta.

Uusien havaintojen myötä tutkijat uskovat viimeinkin tietävänsä yksityiskohtaisesti, mitä kaksoistähtijärjestelmälle on tapahtunut.

Ensin päätähti paisui punaiseksi jättiläiseksi ja nielaisi kevyen kumppanitähtensä sisuuksiinsa. Vaikka pienempi tähti on kulkeutunut lähemmäs jättiläistähden ydintä, ne eivät kuitenkaan ole törmänneet.

Yhdistyminen sai aikaan suuremman tähden purkauksen, jossa tähden kaasukehä jäi selvästi hajanaiseksi ja ydin paljaaksi.

Pienemmän tähden kulkeutuminen vähitellen kohti punaista jättiläistä on synnyttänyt kaasusuihkuja. Tappavan henkäyksen lailla kaasusuihkut ovat tunkeutuneet aikaisemmin muodostuneisiin kaasukerroksiin ja edelleen niiden läpi synnyttäen kaasurenkaita.

Aiheesta lisää ESO