Tähtialkion magneettikenttä osoittautui heikoksi ja kaoottiseksi

ALMA-teleskoopilla tehdyt havainnot ovat paljastaneet syntyvän tähden läheltä poikkeuksellisen heikon magneettikentän. Tutkijoiden mukaan tulos kertoo, että magneettikenttien vaikutus tähtien muodostukseen on uskottua monimutkaisempaa.

"Tätä ennen emme tienneet, syntyvätkö kaikki tähdet alueilla, joita kontrolloivat vahvat mangeettikentät", sanoo Charles L. H. Hull NRAO:sta.

Tutkijat ovat vuosikymmeniä ajatelleet, että tähtialkioiden magneettikentät ovat voimakkaita ja kahlitsevat tähteä kasvattavan aineen sisäänsä kuin vankilan kalterit. "Aiemmat havainnot ovat paljastaneet kohteita, jotka ovat selvästi muodostuneet vahvasti magnetisoituneissa ympäristöissä", kertoo Hull.

Viime aikoina on noussut esiin myös viitteitä, että kaukana tähdestä laaja-alainen turbulenssi voi helposti liikutella magneettikenttiä.

Nyt tutkijat löysivät Chilessä sijaitsevan ALMA-teleskoopin avulla prototähden Ser-emb 8 lähialueelta mangeettikentän, joka oli sekä heikko että turbulenssin dominoima eli kaoottinen. Uudenlainen havainto osoittaa Hullin mukaan, että magneettikentän merkitys tähden muodostuksessa voi vaihdella tähdestä toiseen.

"Tämä on innostavaa, koska se saattaa tarkoittaa, että tähtiä voi syntyä uskottua moninaisemmissa olosuhteissa", sanoo Hull. Vasta jatkotutkimukset paljastavat, kuinka yleinen löydetty ilmiö on.

Aiheesta lisää National Radio Astronomy Observatory (englanniksi)