Tähti tuhoaa planeettojaan 550 valovuoden päässä meistä

Yhdysvaltalainen tutkijaryhmä on löytänyt selityksen aika ajoin himmenevälle tähdelle. RZ Piscium -tähden ympärillä on meneillään planeettojen joukkotuho ja niiden jäännökset himmentävät tähden aika ajoin. 

Tähti RZ Piscium sijaitsee meistä noin 550 valovuoden etäisyydellä ja sen arvioidaan olevan 30-50 miljoonaa vuotta vanha.

Erikoista on, että tähti himmenee noin kymmenesosaan kirkkaudestaan jopa muutaman vuorokauden ajaksi kerrallaan.

"Olen tutkinut tähtiä naapurustossamme 20 vuoden ajan enkä ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa", kommentoi Benjamin Zuckerman UCLAsta.

"Suurin osa tähdistä on menettänyt planeettoja muodostavat kiekkonsa muutamia miljoonia vuosia syntymänsä jälkeen. Se, että RZ Pisciumilla on niin paljon kaasua ja pölyä kymmenien miljoonien vuosien jälkeen tarkoittaa, että se todennäköisesti tuhoaa eikä rakenna planeettojaan."

Tutkimukseen yhdistettiin kiertoradalla olevan ESAn XMM-röntgenteleskoopin, 3-metrisen Lick-observatorion sekä 10-metrisen Keck I -teleskoopin havainnot.

Tutkijat arvioivat, että suurin osa tähden peittävästä pölystä on noin Merkuriuksen radan etäisyydellä tähdestä. Vaikka sen synnylle on muitakin hypoteeseja, vaikuttaa planeettojen tuhoutuminen todennäköisimmältä.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)