Tabbyn tähden ympärillä on todennäköisimmin pölyä - ei keinotekoisia rakennelmia

Uusi tutkimus sulkee pois muukalaissivilisaation rakennelmat arvoituksellisen Tabbyn tähden kirkkausvaihteluiden aiheuttajana. Valovoiman heilahtelujen syynä näyttävät olevan avaruuden pölypilvet.

Tuhannen valovuoden päässä sijaitsevan Tabbyn tähden käytös on kiehtonut siitä lähtien kun erikoiset ja hyvin vaikeasti selitettävät valonvaihtelut julkaistiin syyskuussa vuonna 2015. 

Kohde keräsi Kickstarter-kampanjassa yli 100 000 dollaria teleskooppiajan ostamiseen. Tämä salli tähden lähes kaksi vuotta kestäneen tiiviin seurannan Las Cumbres -observatorion maailmanlaajuisella kaukoputkiverkostolla.

Maaliskuussa 2016 tapahtui se, mitä tutkijat olivat odottaneet: tähden kirkkaudessa tapahtui jälleen outo pudotus, joka toistui useita kertoja.

"Me toivoimme, että kunhan lopultakin pääsemme pudotukseen kiinni reaaliajassa, voisimme nähdä josko pudotukset ovat samoja kaikilla allonpituuksilla", tutkimukseen osallistunut Jason Wright Pennsylvanian osavaltion yliopistosta kertoo blogissaan.

Jos himmeneminen tapahtuisi tasaisesti kaikilla aallonpituuksilla, silloin syynä täytyisi olla läpinäkymätön kohde, mikä jättäisi mahdollisuuden muukalaisten rakennelmille.

Tähti kuitenkin himmeni selvästi enemmän sinisellä aallonpituudella. Tämä on pölyn sormenjälki.

"Pudotukset kirkkaudessa eivät ole aiheutuneet läpinäkymättömistä makroskooppisista kohteista, vaan pilvistä, jotka koostuvat hyvin pienistä, alle mikrometrin kokoisista pölyn hiukkasista", kertoo Wright.

"Nämä pilvet ovat pääasiallisesti läpinäkyviä. Meillä ei ole syytä ajatella, että muukalaisten megarakennelmilla olisi mitään tekemistä Tabbyn tähden himmenemisten kanssa."

Se millaisesta pölystä tarkalleen ottaen on kyse, on kuitenkin vähemmän selvää. Kyse voi olla esimerkiksi Tabbyn tähteä kiertävistä komeetoista, mutta mikään selitys ei tällä hetkellä ole aukoton.

Aiheesta lisää AstroWright (englanniksi)