Suurimmat spiraaligalaksit pyörivät nopeammin kuin voisi olettaa

Liikumme jatkuvasti 210 kilometrin sekuntinopeudella Linnunradan keskustan ympäri. Uuden tutkimuksen mukaan suurimmissa spiraaligalakseissa vauhti on selvästi suurempi. Osaltaan vastuussa on pimeä aine.

Suurin tunnettu spiraaligalaksi, 2MFGC 08638, on oheisessa kuvakokoelmassa oikealla alhaalla. Kohteen kirkkaana näkyvä osa on halkaisijaltaan 450 000 valovuotta eli 4,5-kertainen kotigalaksiimme Linnunrataan verrattuna.

Tutkijat kutsuvat selvästi Linnunrataa suurempia jättiläisiä nimellä superspiraaligalaksi. Niitä tunnetaan toistaiseksi noin sata kappaletta.

Mittaamalla 2MFGC 08638:n tähtien nopeutta uudessa tutkimuksessa saatiin selville, että ne kiertävät galaksinsa keskustaa peräti 570 kilometrin sekuntinopeudella. Vauhti on vieläkin suurempi kuin galaksin tähtien määrän perusteella voisi päätellä.

Syynä on tutkimuksen mukaan galaksin valtava pimeän aineen massa. Pimeää ainetta arvioidaan olevan peräti 40 biljoonaa auringonmassaa eli yli 20-kertaisesti Linnunrataan verrattuna.

Analyysi antaa myös todistusaineistoa siitä, että Newtonin mekaniikan tilalle ehdotettu MOND eli Modified Newtonian Dynamics -teoria ei pidä paikkaansa. MOND-hypoteesin mukaan suurilla galakseilla ja galaksijoukoilla painovoima olisi hieman suurempi kuin perinteisen teorian mukaan.

Aiheesta lisää Hubblesite (englanniksi)