Supermassiivisen mustan aukon viereen kirkastui uusi kohde

Maineikkaasta Cygnus A -galaksista on löytynyt kirkas kohde, joka sijaitsee lähellä galaksin ytimen supermassiivista mustaa aukkoa. Todennäköisesti kyse on toisesta, ennestään tuntemattomasta mustasta aukosta.

"Kohteen on täytynyt kirkastua joskus vuoden 1996 ja nykyhetken välillä", kuvailee Rick Perley Kansallisesta radioastronomian observatoriosta.

VLA-teleskooppi otti ensimmäiset tarkat kuvansa Cygnus A -galaksista jo vuosikymmeniä sitten.

"VLA:n kuvat 1980-luvulla näyttivät sen ajan havaintokyvyn rajat. Sen takia emme katsoneet Cygnus A:ta uudestaan ennen kuin 1996, jolloin VLA:n uusi elektroniikka tarjosi lisää radiotaajuuksia havaintoihimme", toteaa Perley.

Vielä tuolloinkin toinen kohde pysyi piilossa.

"Vuonna 2012 valmistunut VLA:n päivitys teki siitä paljon tehokkaamman teleskoopin, joten halusimme katsoa Cygnus A:ta VLA:n uusilla kyvyillä", Perley selittää. Uusimmat havainnot tehtiin vuosina 2015–2016.

"Yllätykseksemme havaitsimme galaksin ytimen lähellä huomiota herättävän uuden kohteen, jota ei näkynyt missään aiemmin julkaistussa kuvassa. Uusi kohde on niin kirkas, että olisimme varmasti nähneet sen aiemmissa kuvissa, jos mikään ei olisi muuttunut", Perley uskoo.

Kyseessä voisi olla supernova, mutta suuren kirkkauden takia tämä vaihtoehto on epätodennäköinen. Luultavammin kohde on toinen supermassiivinen musta aukko, joka on kirkastunut saatuaan uutta ainetta syödäkseen.

"Uusi kohde voi kertoa meille paljon tämän galaksin historiasta", Perley näkee.

Aiheesta lisää NRAO (englanniksi)