Ruskealta kääpiöltä löytyi ennätyspitkä ainesuihku

Orionin tähdistön vyössä sijaitsevan ruskean kääpiön ainesuihku lähentelee valovuoden mittaa. Se on samaa luokkaa kuin nuorilla tähdillä havaittavat suihkut.

Tutkijat kuvasivat Chilessä sijaitsevalla SOAR-teleskoopilla ruskeaa kääpiötä Mayrit 1701117. He yllättyivät löytäessään siltä 0,7 valovuotta pitkän, tihentymiä sisältävän ainesuihkun.

"Se oli todellinen vau-hetki", sanoo tutkimuksessa mukana ollut Cesar Briceno Cerro Tololon observatoriosta Chilestä.

Ruskeat kääpiöt ovat tähtien ja kaasuplaneettojen välimuotoja, joiden massa ei ole riittänyt ydinfuusion ylläpitoon. Ne ovat siis selvästi tähtiä pienempiä. Aiemmat ruskeilla kääpiöillä todetut suihkut ovat olleet mitaltaan vain kymmenesosan nyt havaitusta.

"Tuloksemme osoittavat, että ruskeat kääpiöt voivat laukaista suihkuja, jotka ovat kuin nuorilla tähdillä", toteaa tutkimusta johtanut Basmah Riaz Garchingin Max Planck -instituutista.

Löytö vahvistaa tutkijoiden mukaan jo jonkin aikaa vallalla ollutta käsitystä, että ruskeat kääpiöt saavat alkunsa tähtien lailla aineskiekon tiivistyessä kasaan. Tähän viittaavat myös suihkussa olevat tihentymät. Ne kertovat, että aine tiivistyy kääpiön pinnalle välillä isompina möykkyinä.

Aiheesta lisää National Optical Astronomy Observatory (englanniksi)