Pöly ja kaasu seuraavat magneettikenttiä Linnunradan ytimessä

Tutkijat ovat julkaisseet erikoislaatuisen kartan galaksimme keskustasta. Kartta esittää magneettikentän muotoja, jotka Linnunradan supermassiivisen mustan aukon ympäristön aines on tuonut esiin.

Kartta kattaa noin kahden valovuoden mittaisen alueen galaksimme keskuksen mustan aukon ympärillä. Kartasta käyvät ilmi infrapunavalon intensiteetti sekä magneettikentän linjat pölyn ja kaasun säikeissä.

Useiden valovuosien mittaiset säikeet näyttävät yhtyvän mustan aukon lähellä. Tämä saattaa olla alue, jossa kaasun ja pölyn virrat yhtyvät.

Toinen huomionarvoinen piirre on kirkkaita tähtiä yhdistävä muodostuma. Huolimatta tähdistä puhaltavista tuulista säikeet pysyvät paikallaan. Säikeitä paimentaa niissä oleva magneettikenttä. 

Alueen magneettikentän syntytapa ei ole selvillä. Luultavasti kenttä on ollut alkujaan pienempi. Se on venähtänyt, kun kaasun ja pölyn säikeet ovat pidentyneet mustan aukon sekä läheisten tähtien painovoiman vaikutuksesta.

Kartta, joka on ensimmäinen laatuaan, tehtiin käyttämällä Gran Telescopio Canarias -kaukoputkella otettuja infrapunakuvia. Kuvaukseen käytetyssä CanariCam-kamerassa on polarisaatiolaite, joka suodattaa magneettikenttiin liittyviä valon ominaisuuksia.

Aiheesta lisää Royal Astronomical Society (englanniksi)