Painovoimalinssi paljasti galaksin magneettikentän 4,6 miljardin vuoden takaa

Kansainvälinen tutkijaryhmä on päässyt tutkimaan ennätyskaukaisen galaksin yhtenäistä magneettikenttää. Etäisyyttä tutkittuun galaksiin on 4,6 miljardia valovuotta eli se nähdään sellaisena kuin se oli oman aurinkokuntamme synnyn aikoihin.

Tutkimuksen mahdollisti peräti 7,9 miljardin valovuoden päässä oleva kvasaari. Sen lähettämä säteily taittuu nyt tutkitusta galaksista CLASS B1152 + 199. Maapallolla säteily vastaanotettiin VLA-radioteleskoopilla.

"Löytö on jännittävä – ensi kertaa pystymme luotettavasti päättelemään sekä magneettikentän voimakkuuden että sen suuntauksen kaukaisessa galaksissa", summaa tutkimusta johtanut Sui Ann Mao.

"Työmme näyttää, miten painovoimalinssi ja havainnot magneettikenttien suuntauksista toimivat kaukaisessa osassa maailmankaikkeutta."

Tutkijoita kiinnostaa etenkin, miten maailmankaikkeuden magneettikentät alkujaan syntyivät ja miten ne kehittyivät. Nyt julkaistu tutkimus tukee hypoteesia, että galaksin sisäinen dynamoprosessi on keskeisin tekijä galaktisten magneettikenttien lopullisessa muotoutumisessa.

Galaktisten magneettikenttien arvioidaan toimivan galaksien muotoja säätelevinä tekijöinä. Ne vaikuttavat esimerkiksi siihen, kerääntyvätkö tähdet muodostamaan spiraalihaaroja vai levittäytyvätkö ne ellipsimäisesti.

Magneettikentät ohjaavat myös aineen keräytymistä galaksien keskustojen supermassiivisiin mustiin aukkoihin.

Aiheesta lisää Max Planck -instituutti (englanniksi)