Osasta Linnunrataa kartoitettiin magneettikenttä kolmiulotteisesti

Tähtienvälisessä avaruudessa magneettikenttä on 10 miljoonaa kertaa heikompi kuin jääkaappimagneetti. Silti magneettikentän tunteminen on tärkeää, kun etsitään vastauksia moniin tähtitieteen keskeisiin kysymyksiin.

Uudessa työssä kartoitettiin kolmiulotteisesti galaksimme magneettikenttää kahdesta tähtienvälisestä pilvestä. Osoittautui, että menetelmällä voitaisiin mitata magneettikenttä kaikilla galaksimme alueilla.

"Seuraava askeleemme on luoda ensimmäinen täysi 3D-kartta galaksimme magneettikentästä", sanoo Aris Tritsis Kreetan yliopistosta.

Kun magneettikenttä on kartoitettu laajemmin, voidaan esimerkiksi selvittää, kuinka erittäin suurienergiset kosmiset säteet matkustavat galaksissamme.

"Ymmärtämällä magneettikenttää voimme parantaa mahdollisuuksiamme löytää näiden äärimmäisen energeettisten hiukkasten syntysijoja", sanoo Vasiliki Pavlidou Kreetan yliopistosta.

Galaksimme magneettikenttä yhdessä kosmisen pölyn kanssa toimii myös verhona, joka piilottaa universumin syntyyn liittyvää taustasäteilyä. Magneettikentän parempi tunteminen voi poistaa esteitä, jotka haittaavat maailmankaikkeuden kehitykseen liittyvien mallien testaamista.

Aiheesta lisää Australian kansallinen yliopisto (englanniksi)