Nuoren tähden kaasuvirrat eivät ole linjassa – saavat alkunsa eri paikoista

ALMA-teleskoopin havainto on avannut nuoren tähden kahden kaasuvirran arvoitusta. Virrat vaikuttaisivat lähtevän eri kohdista tähteä ympäröivää ainekiekkoa.

Tähden MMS5/OMC-3 syntyprosessi on tuottanut kaksi sen ainekiekosta lähtevää kaasuvirtaa, leveämmän ja kapeamman. Samankaltaisia virtauksia on todettu muillakin tähdillä, mutta niiden syntymekanismi on ollut epäselvä.

ALMA-teleskoopilla on nyt tutkittu tähteä MMS5/OMC-3 tarkemmin. Tulokset näyttävät tuovan valoa virtojen syntyä koskevaan keskusteluun.

Tutkijoiden mukaan erityisen mielenkiintoiseksi osoittautui, että tähden kaasuvirtojen akselit eivät ole samansuuntaiset, vaan 17 asteen kulmassa toisiinsa nähden.

Virtausten synnystä on esitetty kaksi kilpailevaa teoriaa. Toisen mukaan virrat muodostuvat itsenäisesti eri kohdissa tähden ainekiekkoa. Toinen taas olettaa leveämmän virran syntyvän, kun kapeampi alkaa vetää ainesta mukanaan.

Virtojen akseleiden erisuuntaisuus puoltaa tutkijoiden mukaan itsenäisen synnyn teoriaa. Tätä tukee myös ALMAn havainto virtojen iästä. Leveämpi näyttäsi lähteneen matkaan ensin, 1 300 vuotta sitten, ja kapeampi vasta 800 vuotta myöhemmin.

Masahiro Machida Kyushun yliopistosta sanoo havainnon täsmäävän hyvin hänen vuosikymmen takaperin tekemänsä simulaation kanssa. "Virtojen epälinjaisuus saattaa viitata, että kiekko prototähden ympärillä on vääntynyt."

Aiheesta lisää Phys.org (englanniksi)