Nopeimmin kasvava musta aukko löytyi

Supermassiivisen mustan aukon massan arvioidaan kasvavan auringonmassan verran kahdessa vuorokaudessa. Se on enemmän kuin millään muulla tunnetulla kohteella.

Kohde on niin kaukana, että se nähdään sellaisena kuin se näytti 12 miljardia vuotta sitten maailmankaikkeuden nuoruudessa.

"Jos meillä olisi tällainen hirviö Linnunradan keskustassa, se näyttäisi 10 kertaa täysikuuta kirkkaammalta", kuvailee Christian Wolf Australian kansallisesta yliopistosta. "Se tekisi todennäköisesti elämän maapallolla mahdottomaksi valtavan röntgensäteilynsä vuoksi."

Kvasaarina näkyvä kohde löytyi Siding Springin observatorion SkyMapper-teleskoopilla ja se varmistettiin 2,3-metrisen teleskoopin spektrografilla. Löytöprosessissa hyödynnettiin myös Gaia- ja WISE -avaruusteleskooppien havaintoja.

Supermassiivisen mustan aukon massaksi on arvioitu 20 miljardia auringonmassaa. Vaikka massa lisääntyy Auringon verran kahdessa vuorokaudessa, aukko kasvaa miljoonassa vuodessa vain prosentin verran.

Vaikka musta aukko itsessään ei päästäkään valoa pois, hehkuu aukon ympärillä oleva ainekiekko hyvin voimakkaasti.

Ainekiekosta putoaa jatkuvasti materiaa mustaan aukkoon kasvattamaan sitä. Kohde säteilee energiaa tuhansia kertoja enemmän kuin tyypillinen galaksi.

Aiheesta lisää Australian National University (englanniksi)