Magneettikenttä rajoittaa mustan aukon ruokailua

Tähtitieteilijät ovat kartoittaneet Linnunradan keskustan magneettikenttää. Tulos saattaa kertoa, miksi galaksimme supermassiivinen musta aukko viettää suhteellisen hiljaista elämää.

SOFIA-teleskoopin avulla tähtitieteilijät ovat onnistuneet luomaan kartan Linnunradan ytimen magneettikentästä.

"Tämä on yksi ensimmäisistä kerroista, kun kykenemme todella näkemään, miten magneettikentät ja tähtienvälinen aine vuorovaikuttavat keskenään", kertoo Joan Schmelz Nasasta.

Samalla löytyi mahdollinen syy siihen, miksi galaksimme ytimessä sijaitseva supermassiivinen musta aukko viettää hiljaiseloa.

Vaikka mustat aukot eivät säteile, niihin putoava materia voi säteillä erittäin voimakkaasti. Kotigalaksimme kohdalla magneettikentät näyttävät kuitenkin rajoittavan galaksimme supermassiivisen mustan aukon ruokailua.

"Magneettikentän spiraalimuoto ohjaa kaasun mustaa aukkoa kiertävälle radalle", toteaa Darren Dowell Nasasta. "Tämä saattaa selittää sen, miksi musta aukkomme on niin hiljainen muiden ollessa aktiivisia."

Magneettikenttiä ei ole mahdollista kuvata suoraan, mutta pölyhiukkaset voivat asettua paikallisen magneettikentän mukaisesti kompassineulojen tapaan. Analysoimalla polarisoitunutta valoa tutkijat pystyivät päättelemään näiden hiukkasten yleisen asennon ja siten mallintamaan, millainen kenttä galaksimme keskustan alueella on.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)