Läheinen tähtivirta osoittautui huomattavasti oletettua nuoremmaksi

Tutkijat käyttivät TESS-satelliitin havaintoja määrittääkseen äskettäin löydetyn tähtivirran iän. Arvio laski miljardista vuodesta vain reiluun sataan miljoonaan vuoteen.

Linnunradassa on tähtivirtoja, joiden kiertoradat voivat ulottua kauas galaksin kiekon ulkopuolelle. Virrat ovat syntyneet joko pallomaisista tai avoimista tähtijoukoista, tai sitten ne ovat entisiä kääpiögalakseja.

Hiljattain Gaia-satelliitin aineistosta löydettiin avoimesta tähtijoukosta alkunsa saanut tähtivirta, jonka tähdet ovat matkalla galaksimme ympäri tällä hetkellä vain 260–740 valovuoden päässä meistä. Nimen Pisces-Eridanus saaneen virran tähtien iäksi määritettiin alun perin miljardi vuotta.

Tuoreessa tutkimuksessa käytettiin eksoplaneettasatelliitti TESSin havaintoja iän jälleenarviointiin. Analyysin seurauksena Pisces-Eridanus nuorentui huomattavasti. Nyt sen iäksi saatiin vain 120 miljoonaa vuotta.

Määritys perustuu gyrokronologiana tunnettuun menelmään. Siinä tähtien kiertoaikojen jakaumaa verrataan iältään tunnettujen tähtijoukkojen jakaumaan.

Tutkijat löysivät myös kymmeniä suurimassaista tähtiä, jotka todennäköisesti kuuluvat Pisces-Eridanukseen. Niiden väri ja kirkkaus osaltaan tukevat 120 miljoonan vuoden ikätulkintaa.

Aiheesta lisää AAS Nova (englanniksi)