Kuolleen tähden jäännökset loistavat Gemini-observatorion uudessa kuvassa

Punaisen jättiläistähden kuolonkouristuksissa syntynyt planetaarinen sumu pääsi Gemini South -teleskoopin tähtäimeen. Sumu tulee himmenemään ja katoamaan näkyvistä noin kymmenessä tuhannessa vuodessa.

Kansainvälinen Gemini-observatorio ottaa välillä kuvan jostakin avaruuden kohteesta pelkästään sen kauneuden vuoksi. Tällä kertaa kohteena oli eteläisen pallonpuoliskon tähtitaivaalla näkyvä CVMP 1 -niminen planetaarinen sumu.

Planetaariset sumut syntyvät tähdissä, jotka ovat noin 0,8–8 Auringon massaisia. Tätä pienemmät tähdet katoavat rauhallisesti muuttumalla vähitellen valkoisiksi kääpiöiksi, kun taas isommat räjähtävät rajusti supernovina.

Kuten muutkin planetaariset sumut, 6 500 valovuoden päässä meistä sijaitseva CVMP 1 muodostui, kun kuoleva tähti puhalsi avaruuteen ulkokuorensa. Sumun levitessä tähdestä jäljelle jääneen kuuman ytimen säteily sai sen hohtamaan.

Sumun ominaisuuksien perusteella tähtijäännöksen on arvioitu hohkavan ainakin 130 000 asteen lämpötilassa.

Jäännös kuitenkin viilenee nopeasti, jolloin myös sen planetaarinen sumu katoaa. Tämä tulee tapahtumaan vain tuhansien vuosien kuluessa, mikä astronomisella mittapuulla katsottuna on silmäräpäys.

Aiheesta lisää Gemini-observatorio (englanniksi)