Kuoleva tähti galaksissamme on valmiina gammapurkaukseen

Gammapurkauksissa vapautuu hetkessä energiaa yhtä paljon kuin Aurinko tuottaa koko elinkaarensa aikana. Tutkijat kertovat löytäneensä Linnunradasta viimeisiään vetelevän tähden, jonka kuolinkouristus saattaa laukaista tällaisen räjähdyksen.

Gammapurkaukset ovat kaikkein energeettisimpiä tapahtumia universumissamme. Niitä uskotaan syntyvän muun muassa kasaan romahtavista massiivisista tähdistä ja neutronitähtien törmäyksistä.

Vaikka gammapurkauksia havaitaan taivaalla suunnilleen yksi päivässä, kussakin galaksissa niitä arvioidaan esiintyvän vain muutama miljoonassa vuodessa. Linnunradassa ei ole vielä todettu yhtäkään.

Nyt astronomit kertovat, että tällainen purkaus saattaa olla piakkoin tuloillaan myös kotinurkillamme.

8 000 valovuoden päästä on Linnunradasta löytynyt kaksoistähti, jonka toisena osapuolena on poikkeuksellisen massiivinen, niin sanottu Wolf-Rayet-tähti. Se voi tutkijoiden mukaan milloin tahansa posahtaa supernovana.

Erityisesti tähden nopea pyöriminen tekee siitä poikkeuksellisen, sanoo Benjamin Pope New Yorkin yliopistosta. Sen seurauksena tähti saattaa räjähtäessään tuottaa myös gammapurkauksen.

"Tavalliset supernovat ovat jo äärimmäisiä tapahtumia, mutta pyörimisen mukaan lisääminen voi todella heittää bensaa liekkeihin", Pope kuvailee.

Gammasäteet ampaisevat avaruuteen kahtena kapeana keilana tähden navoilta. Jos maapallo olisi keilan tiellä, säteilyn energia saattaisi laukaista ilmakehässä ketjureaktioita, joiden seurauksena planeettamme ilmasto muuttuisi. Tutkijoiden mukaan sädekeila tulee kuitenkin osoittamaan todennäköisesti muualle.

On myös mahdollista, että tähden pyöriminen hidastuu, jolloin seurauksena on normaali supernova. 

Aiheesta lisää University of Sydney (englanniksi)