Kosmiset yliäänipamaukset saattavat synnyttää tähtiä

Tähtien synty saattaa liittyä tähtienvälisessä kaasussa tapahtuviin yliäänipamauksiin. ESAn uusi tutkimus pohjautuu Herschel-avaruusteleskoopin havaintoihin.

Infrapuna-alueella toimiva Herschel on tutkinut rihmoja, joita esiintyy tähtienvälisen kaasun ja pölyn pilvissä. Rihmojen tiheimmissä kohdissa esiintyy nuoria tähtiä.

Rihmoja on havaittu aiemminkin infrapunateleskoopeilla, mutta ei tarpeeksi tarkasti, jotta niiden paksuutta olisi voitu mitata. Herschelin havaintojen mukaan rihmojen paksuus näyttää pysyvän suunnilleen samana eli 0,3 valovuotena riippumatta rihman pituudesta tai tiheydestä.

"Rihmojen ja tähtien synnyn yhteys oli aiemmin epäselvä", kertoo Herschelin päätutkija Göran Pilbratt. "Nyt pystymme näkemään tähtien muodostuvan joihinkin rihmoista nauhaan pujotettujen helmien lailla."

Vertailut tietokonemalleihin viittaavat siihen, että rihmat muodostuvat hieman kaasupilvien äänennopeutta vauhdikkaampien paineaaltojen edetessä niissä. Paineaaltojen arvioidaan syntyneen edellisen sukupolven tähtien räjähdysten seurauksena.

Aiheesta lisää ESA (englanniksi)