Kolme supermassiivista mustaa aukkoa löytyi samasta galaksista

Galaksista NGC 6240 on paljastunut jopa kolme supermassiivista mustaa aukkoa. Aukot sijaitsevat lähellä toisiaan galaksin keskustassa.

Aiemmin luultiin, että NGC 6240 olisi syntynyt kahden galaksin törmäyksessä. Nyt julkaistu ainutlaatuinen havainto on kuitenkin selvä osoitus siitä, että vähintään kolme galaksia on törmännyt lähes samanaikaisesti keskenään. Samalla niiden ytimissä olleet supermassiiviset mustat aukot ovat tulleet toistensä lähelle.

Jokainen kolmesta jättiläissyöveristä on yli 90 miljoonan Auringon massainen.

Ne sijaitsevat alle 3 000 valovuoden kokoisella alueella. Vaikka alue saattaa kuulostaa suurelta, tähtitieteellisesti katsottuna se on suhteellisen pieni, sillä se on alle sadasosa kyseisen galaksin koosta.

"Tätä ennen maailmankaikkeudesta ei ole löydetty tällaista kolmen supermassiivisen mustan aukon keskittymää", selittää Peter Weilbacher AIP-instituutista.

Kolmen massiivisen ja läheisen aukon löytyminen on erityisen tärkeää galaksien evoluution ymmärtämisen kannalta. Tähän asti on nimittäin ollut vaikea selittää sitä, miten kaikkein kookkaimmat galaksit ovat ehtineet muodostua. 

"Jos kuitenkin useita galaksien sulautumisia on tapahtunut samaan aikaa, silloin suurimmat galaksit ja niiden supermassiiviset mustat aukot pystyivät kehittymään paljon nopeammin", Weilbacher selittää.

"Havaintomme tarjoaa ensimmäisen viitteen tämän skenaarion puolesta."

Aiheesta julkaistu tutkimus (englanniksi)