Kaksoistähdeltä löytyi sivuttain oleva aineskiekko

ALMA-teleskooppi on löytänyt ensimmäisen varmuudella tunnetun kaksoistähden aineskiekon, jonka ratataso on suorassa kulmassa tähtien ratatasoon nähden. Löytö tarkoittaa, että tähtien ympärillä voi olla myös samantyyppisiä planeettakuntia.

"Meillä on tapana ajatella, että muut aurinkokunnat muodostuisivat niin kuin omamme, missä kaikki planeetat kiertävät samassa suunnassa yhden auringon ympärillä", sanoo Daniel Price Monashin yliopistosta.

Teoreettisissa malleissa on kuitenkin esiintynyt tilanne, jossa kaksoistähtijärjestelmän aineskiekko on asettunut suoraan kulmaan tähtien ratatasoon nähden.

"Dynamiikan erikoisuus tarkoittaa, että niin kutsutun polaarisen epälinjauksen pitäisi olla mahdollinen", sanoo Grant M. Kennedy Warwickin yliopistosta.

Nyt ALMAn tekemä ensihavainto tällaisesta kiekosta on saanut tutkijat ajattelemaan, että asetelma saattaa olla avaruudessa jopa verraten yleinen.

Kennedyn mukaan ehkä jännittävintä on, että kiekossa on nähtävissä merkkejä orastavasta planeettamuodostuksesta. Löydettävissä voi olla kokonaisia populaatiota kallellaan olevilla radoilla kaksoistähtiä kiertäviä planeettakuntia.

Aiheesta lisää Warwickin yliopisto (englanniksi)