Kaikkien aikojen laajin taivaskartoitus julkistettiin - 3 miljardia kohdetta

Tällä viikolla julkaistiin historian suurin taivaskartoitus. Se kattaa 3/4 yötaivaasta ja sisältää kolme miljardia tähteä, galaksia ja muuta kohdetta.

Kartoituksen aineisto kerättiin Havaijin yliopiston johtamalla Pan-STARRS1-teleskoopilla. Se on 1,8 metrin peilillä varustettu teleskooppi Haleakala-vuoren huipulla Havaijin Maui-saarella. Vuonna 2010 aloitettu hanke kävi läpi Havaijilta näkyvän yötaivaan 12 kertaa viidellä suotimella ja otti yhteensä puoli miljoonaa 45 sekunnin valotusta.

"Pan-STARRS1-kartoitukset antavat kenelle tahansa pääsyn miljooniin kuviin ja käyttämään tietokantaa sekä luetteloita, joihin kuuluu mittauksia miljardeista tähdistä ja galakseista", kertoo Ken Chambers Pan-STARRS-observatorioista.

"Pan-STARRS on tehnyt uusia löytöjä alkaen Maan lähiasteroideista ja Kuiperin vyöhykkeen kappaleista sekä planeetoista tähtienvälisessä avaruudessa. Se on kartoittanut kolmiulotteisesti pölyä galaksissamme ja löytänyt uusia tähtien virtoja, uudenlaisia räjähtäneitä tähtiä ja varhaisen maailmankaikkeuden kaukaisia kvasaareja", Chambers listaa.

Oheisessa 3/4 taivaasta kattavassa panoraamassa erottuu Linnunradan kiekko projektion vuoksi kaarevana. Kartoituksen kuva-alueesta puuttuu ainoastaan taivaan eteläisin osa, joka ei näy Havaijille. Mikäli kuva tulostettaisiin täydessä tarkkuudessaan, olisi sen sivun pituus yli 2,5 kilometriä.

Kartoituksessa kerättiin kahden petatavun verran dataa. Tämän viikon julkaisu kattaa kohteiden sijainnit, kirkkaudet ja väridatan. Vuonna 2017 julkaistaan aineiston toinen osa, joka sisältää yksittäisten kuvien tiedot.

Aiheesta lisää CfA (englanniksi)