Galaktisesta kierteishaarastamme löytyi jättimäinen kaasusäie

Tutkijat ovat havainneet kaasumuodostelman, joka sijaitsee samassa Linnunradan osassa kuin aurinkokuntamme. Säikeen lähimmät osat ovat meistä vain 500 valovuoden etäisyydellä.

Giganttinen kaasusäie aaltoilee satoja valovuosia Linnunradan tason molemmille puolille. Se on 9 000 valovuotta pitkä ja koostuu toisiinsa yhteydessä olevista tähtien syntyalueista.

Kaasun löytymisen mahdollisti Euroopan avaruusjärjestön Gaia-tähtikartoitussatelliitin aineisto. Tutkijat pystyivät luomaan kartan Linnunradan tähtienvälisestä aineesta, mikä auttoi toteamaan säikeen olemassaolon.

"Yksikään tähtitieteilijä ei odottanut, että eläisimme lähellä jättimäistä, aallon kaltaista kaasun kertymää", sanoo Alyssa Goodman Smithsonian-instituutista.

Tutkijat ovat ryhtyneet kutsumaan muodostumaa nimellä Radcliffen aalto. Aiemmin on ajateltu, että aurinkokuntaamme ympäröi uusien tähtien kehtona toimiva kaasurengas nimeltä Gouldin vyö. Nyt tehdyn tutkimuksen perustella kyse onkin Radcliffen aallosta.

"Gould ja Herschel havaitsivat kirkkaita tähtiä, jotka muodostivat taivaalla projisoidun kaaren. Niinpä pitkän aikaa on yritetty selvittää, josko nämä molekulaariset pilvet itse asiassa muodostaisivat renkaan", selittää João Alves Wienin yliopistosta.

"Sen sijaan me löysimme galaksimme suurimman yhtenäisen kaasumuodostuman, joka ei ole järjestynyt renkaaksi vaan massiiviseksi, aaltoilevaksi säikeeksi."

Aiheesta lisää Harvardin yliopisto (englanniksi)