Galaksien kiekkojen ja ympäröivän kaasun havaittiin pyörivän yhdessä

Viileä kaasu galaksien ympärillä on kiertoliikkeessä yhdessä galaksin kiekon kanssa. Havainto auttaa ymmärtämään, kuinka galaksit kasvavat.

Keck-observatoriolla tehdyt havainnot 50 galaksista ovat ensimmäinen suora todiste siitä, että ympäröivän kaasun kiertoliike ei ole pelkästään mahdollinen, vaan myös yleinen.

"Tämä on merkittävä läpimurto sen ymmärtämisessä, kuinka galaktiset kiekot kasvavat", sanoo Crystal Martin Kalifornian yliopistosta. 

Galakseja ympäröivät massiiviset kaasuvarastot, jotka yltävät kauas galaksin näkyvien osien ulkopuolelle. Tähän mennessä on ollut arvoitus, kuinka tämä aines kulkeutuu galaktiseen kiekkoon. Siellä se voi toimia polttoaineena seuraavien tähtisukupolvien synnylle.

Havaintojen perusteella viileä kaasu galaksien ympärillä on siinä määrin nopeassa liikkeessä, että se hidastaa kaasun putoamista kohti galaksin kiekkoa. Kiertoliike ei kuitenkaan lopeta galaksien kiekkojen syöttämistä kokonaan.

Seuraavassa vaiheessa tutkimuksia Martinin tiimi koettaa määrittää nopeuden, jolla kaasu putoaa galaksien kiekkoihin. Näin galaksien kehitystä voitaisiin ymmärtää paremmin.

Aiheesta lisää W. M. Keck Observatory (englanniksi)