Gaia löysi Linnunradasta nopeita tähtiä – ehkä peräisin muista galakseista

Analyysi miljoonista Gaia-satelliitin mittaamista tähdistä on paljastanut kolmetoista tähteä, jotka kiitävät vauhdilla sisäänpäin Linnunrataan. 

Astronomien tarkoituksena oli alun perin etsiä hypernopeita tähtiä, jotka ovat pakenemassa pois galaksistamme. Heidän yllätyksekseen kuitenkin löytyi enemmän tähtiä, jotka ovat kovaa vauhtia matkalla sisemmäksi Linnunrataan. 

Tutkimuksessa käytettiin Gaia-satelliitin viime huhtikuussa julkaistuja tietoja galaksimme tähdistä. Seitsemälle miljoonalle kirkkaimmalle tähdelle liiketiedot ovat kolmiulotteisessa koordinaatistossa, mikä salli suurinopeuksisten tähtien etsimisen.

Aiempien tutkimusten perusteella odotuksena oli, että otoksesta löytyisi vain yksi tällainen tähti. Sen sijaan niitä löytyi kaksikymmentä.

Toinen yllätys oli, että vain seitsemän oli matkalla pois Linnunradasta, muut kolmetoista kiitivät sisäänpäin.

"Galaksin keskuksesta poispäin lentämisen sijaan useimmat suurinopeuksisista tähdistä, joita löysimme, näyttävät kiitävän sitä kohti", sanoo Tommaso Marchetti Leidenin yliopistosta.

Tähdet saattavat olla lähtöisin muista galakseista, kuten Linnunrataa kiertävästä Magellanin pilvestä.

Toisaalta on myös mahdollista, että ne ovat alkuperäisiä Linnunradan reuna-alueiden tähtiä, jotka on tuupannut liikkeeseen muinoin tapahtunut kohtaaminen kääpiögalaksin kanssa.

Tutkimukset tähtien iästä ja koostumuksesta saattavat kyetä selkeyttämään niiden alkuperää. 

Aiheesta lisää ESA  (englanniksi)