CHIME-teleskooppi paljasti ainutlaatuisen nopeita radiopurkauksia tuottavan kohteen

Tähtitieteilijät ovat löytäneet nopeiden ja voimakkaiden radiovälähdysten lähteen, joka purkautuu tasaisesti 16 päivää kestävässä syklissä. Purkausten tuottaja on kuitenkin edelleen hämärän peitossa.

Nopeat radiopurkaukset ovat vieraissa galakseissa näkyviä millisekuntien kestoisia radioaaltojen purskeita. Suurin osa näistä äärimmäisen energeettisistä purkauksista tapahtuu vain kerran, mutta muutamien on havaittu toistuvan.

Nyt kanadalaiset tutkijat ovat löytäneen ensimmäisen nopeiden radiopurkausten lähteen, joka näyttää purkautuvan säännöllisin väliajoin. Radiopurkauksia tapahtuu 16 päivän jaksossa.

Jakson neljän ensimmäisen päivän aikana välähdyksiä näkyy kerran tunnissa. Sen jälkeen kohde on hiljaa 12 päivää, kunnes välähdykset alkavat uudestaan.

Yrityksistä huolimatta purkausten alkuperä ja syntytapa ovat pysyneet vuosien ajan hämärän peitossa.

Joidenkin teorioiden mukaan kyse olisi vain törmäävien tähtien aiheuttamasta melusta, mutta jopa vieraita sivilisaatioita on ehdotettu niiden synnyttäjiksi. Tutkijat toivovat, että uusi löytö auttaa selvittämään tämän kummastusta herättäneen ilmiön alkuperää.

Aiheesta julkaistu tutkimus (englanniksi)