Avaruudesta löytyi pimeitä tähtijoukkoja

Tutkijat uskovat löytäneensä uuden pallomaisten tähtijoukkojen luokan.

Pallomaiset tähtijoukot ovat tuhansien tähtien muodostamia ryhmiä. Nyt Centaurus A -jättiläisgalaksin ympäriltä havaitut kohteet näyttävät normaaleilta tähtijoukoilta, mutta niillä on paljon enemmän massaa kuin niiden tähtimäärä antaa ymmärtää.

Yksi selitysvaihtoehto ovat tähtijoukkojen ytimissä mahdollisesti lymyävät mustat aukot tai muut pimeät tähtien jäänteet. Tutkimusryhmän mukaan nämä eivät kuitenkaan voi selittää kaikkea ylimääräistä massaa.

Toinen mahdollinen selitys on pimeä aine. Pallomaisissa tähtijoukoissa ei yleensä ajatella olevan lähes lainkaan tätä arvoituksellista ainetta, mutta kenties jostakin tuntemattomasta syystä nyt tutkitut tähtijoukot ovat säilöneet merkittäviä määriä pimeää ainetta ytimiinsä. Tämä selittäisi havainnot, mutta ei istu vallitsevaan teoriaan pallomaisista tähtijoukoista.

"Havaintomme viittaa siihen, että pallomaisia tähtijoukkoja saattaa olla useita luokkia, joilla on erilainen muodostumishistoria", toteaa tutkimuksessa mukana ollut Thomas Puzia Chilen UC-yliopistosta.

Havainnot tehtiin Chilessä sijaitsevalla VLT-teleskoopilla.

Aiheesta lisää ESO