Astronomit havaitsivat mustien aukkojen pareja törmäävien galaksien ytimissä

Kuva-arkistojen seulonta on paljastanut suuren määrän yhdistymisensä viime vaiheessa olevia galakseja, joiden supermassiiviset mustat aukot kiertävät lähellä toisiaan.

Tutkijat ovat käyneet läpi satoja kuvia kolaroivista galakseista ja löytäneet toisiaan verraten likellä kiertävien supermassiivisten mustien aukkojen pareja. Nyt löydetyt mustat aukot ovat noin kymmenen kertaa lähempänä toisiaan kuin aiemmissa vastaavissa havainnoissa.

Astronomit aloittivat tutkimuksen etsimällä aluksi visuaalisesti näkymättömissä olevia galaksien ydinten mustia aukkoja Nasan Swift-röntgenteleskoopin kuvista.

"Ihmiset ovat ennenkin etsineet näitä läheisesti vuorovaikuttavia mustia aukkoja, mutta tämän tutkimuksen mahdollistivat röntgensäteet, jotka voivat murtautua pölyn läpi", sanoo Michael Koss Marylandin yliopistosta.

Seuraavaksi tutkijat etsivät samat kohteet Hubblella ja Keck-teleskoopilla otetuista kuvista.

Analyysi käsitti kaikkiaan 481 galaksia. Yli 17 prosentilla niistä näyttäisi olevan ytimessään kaksi mustaa aukkoa, jotka ovat yhdistymisensä myöhäisessä vaiheessa.

Tämä tuli tutkijoille yllätyksenä. Suuri osa simulaatioista on viitannut siihen, että yhdistyvien galaksien mustat aukot viettäisivät hyvin vähän aikaa tässä vaiheessa.

"Oli aika huikeaa nähdä näiden yhdistyvien galaksien ytimet, joiden valtavat mustat aukot ovat niin lähellä toisiaan", sanoo Koss.

Aiheesta lisää Marylandin yliopisto (englanniksi)