Ainutlaatuista galaksia ympäröi kaksi rengasta

Tutkijat ovat löytäneet erikoislaatuisen galaksin. Nimen PGC 1000714 saaneella kohteella on ympärillään kaksi renkaan muotoista rakennetta.

Suurin osa tunnetuista galakseista on Linnunratamme tapaan kiekon muotoisia. Alle 0,1 prosenttia on niin sanottuja Hoag-tyypin galakseja, joiden pyöreää ydintä ympäröi rengas. Nyt havaitulla galaksilla renkaita on poikkeuksellisesti kaksi kappaletta.

Vasemmanpuoleisessa kuvassa näkyvä sininen rengas on tähtitieteellisesti katsottuna erittäin nuori, vain reilun sadan miljoonan vuoden ikäinen. Galaksin ydin on paljon vanhempi, jopa 5,5 miljardin vuoden ikäinen.

Kuvankäsittelyn avulla tutkijat pystyivät erottamaan sinisen renkaan ja ytimen välistä vielä vanhan, punaisen renkaan. Tutkijoiden mukaan mitään vastaavaa ei ole havaittu koskaan aiemmin.

"Sisä- ja ulkorenkaan eri värit viittaavat, että galaksi on kokenut kaksi erillistä muodostumisvaihetta", toteaa tutkimusta johtanut Burcin Mutlu-Pakdil Minnesotan yliopistosta.

Mutlu-Pakdil arvelee, että nuori ulkorengas on saattanut syntyä, kun galaksi on kaapannut itselleen palasen läheisestä kaasupitoisesta kääpiögalaksista. Tutkittu galaksi sijaitsee noin 359 miljoonan valovuoden päässä maapallolta.

Tutkijat kertovat löydöstään Youtubessa (englanniksi)

Aiheesta lisää EurekAlert! (englanniksi)