Avaruusaseman ensimmäisiä tsinnia-kukkia Scott Kellyn kuvissa 17. tammikuuta. Kuva Nasa

Ystävänpäivänä korjataan avaruusaseman ensimmäinen kukkasato

Astronautti Scott Kellyn on määrä korjata ystävänpäivänä Kansainvälisen avaruusaseman ensimmäinen kukkasato. Veggie-koelaitteistossa viime kuukausien aikana kasvatetut tsinnia-kukat tarjoavat tietoa siitä, miten kasvien viljely onnistuu avaruusolosuhteissa.

"Olemme oppineet paljon Veggie-kokeen myötä", kuvailee Kelly. "Olemme viljelijöitä avaruudessa. Olin erityisen innostunut saamaan kasvit elämään."

Veggie-koe on suurin kasvikoe, joka on koskaan toteutettu ISS:llä. Aiempien yksittäisten kasvikokeiden sijaan laitteistolla voidaan kasvattaa samanaikaisesti määrä, jota voi kutsua jo sadoksi. Osa kasveista säilötään aina perusteellista maanpinnalla suoritettavaa analyysia varten.

Tieteellisen kiinnostavuuden lisäksi kasvit tuovat myös iloa ja piristystä pitkän aikaa avaruusasemalla viettäville astronauteille. Tsinniat kylvettiin 13. marraskuuta.

Viime vuonna Veggie-laitteistolla kasvatettiin sato punaista lehtisalaattia, jota astronautit pääsivät hieman maistamaankin. Ongelmia kasvisadoille ovat aiheuttaneet esimerkiksi home sekä vaikeudet säännöstellä veden määrää.

Parhaillaan vuoden pituista oleskelua avaruudessa suorittava Kelly on kuvannut kukkia Flickr-kuva-albumiinsa. Tuoreita kuvia Tsinnia-sadosta ei ole julkaistu yli viikkoon ja todennäköisesti Nasa on säästänyt valmistuneen kukkasadon kuvat huomiseksi.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)

Pysyvä linkki
Samankaltaisia uutisia
Ladataan...
Uusin numero
Uutisarkisto