Uusi yhtiö julistaa rakentavansa ensimmäisen yksityisen avaruusaseman

Viime vuonna perustettu yhdysvaltalaisyhtiö Axiom Space tähtää valmistavansa ensimmäisen yksityisen avaruusaseman Maan kiertoradalle.

Yhtiöllä on uskottavuutta, koska sen johtajina toimii Kansainvälisen avaruusaseman hanketta vuosina 2005–15 vetänyt Mike Suffredini ja useita muita Nasalla pitkän uran tehneitä henkilöitä. Sen sijaan yhtiön rahoitustilanteesta ei ole päästetty tietoa julkisuuteen.

Axiom Spacen nettisivujen mukaan se aloittaa astronauttikoulutuksen tänä vuonna. Yhtiön astronautin tähdätään vierailevan Kansainvälisellä avaruusasemalla vuonna 2019. Oman moduulin saamista osaksi Kansainvälistä avaruusasemaa tavoitellaan vuoden 2020 lopussa ja itsenäisen avaruusaseman perustamista vuosina 2024–28.

Yhtiö suunnittelee keräävänsä pääosan rahoituksestaan tarjoamalla 7–10 vuorokauden mittaisia oleskeluja avaruusasemillaan. Planetary Societyn Jason Davisin haastattelun perusteella asiakkaat olisivat alkuvaiheessa enimmäkseen valtioita, joilla ei muutoin ole mahdollisuutta saada omaa astronauttia avaruuteen.

Viimeisen vuosikymmenen ajan yksityisten avaruusasemien ykkösyhtiönä on pidetty Bigelow Aerospacea, joka hyödyntää pehmeäseinäisiä moduuleja. Bigelow Aerospacen suunnitelmat ovat viivästyneet, koska avaruusasemat kiertoradalle vievien alusten kehitys on takkuillut. Itse asemamoduulien kehitystyö on jo pitkällä.

Tällä hetkellä Bigelow Aerospace vaikuttaa paljon Axiom Spacea vahvemmalta kandidaatilta ensimmäisen yksityisaseman toteuttamiseen. Alalla voi kuitenkin tapahtua paljon ja nopeasti heti kun yksityiset kiertorata-alukset saadaan lentokuntoon.

Aiheesta lisää Planetary Society (englanniksi)