Uusi amerikkalaisyhtiö aikoo perustaa avaruushotellin 2021

Yhdysvaltalainen uusi Orion Span -yhtiö kertoo aikovansa rakentaa yksityisen avaruusaseman. Luksus-palveluilla mainostettu Aurora-niminen avaruushotelli on määrä saada kiertoradalle jo 2021.

Yhtiön suunnitelmien mukaan turistilentojen on tarkoitus alkaa vuoden 2022 alussa. Avaruushotelli aiotaan sijoittaa vain 320 kilometrin korkeuteen eli selvästi Kansainvälistä avaruusasemaa (ISS) alemmaksi.

Maksamalla 65 000 euron varausmaksu on mahdollista päästä jonoon 12 vuorokauden avaruusmatkalle, jonka kokonaishinta on 7,7 miljoonaa euroa. Matkustajilta edellytetään 3 kuukauden koulutusta, josta ison osan voi suorittaa verkkokurssilla.

Yksityisiä avaruusasemia suunnittelee moni toimija. Pisimmillä projekteissaan on Bigelow Aerospace, jolla on kiertoradalla jo kaksi pienen koon prototyyppiä pehmeäseinäisiä avaruusmoduuleista sekä BEAM-moduuli Kansainvälisellä avaruusasemalla.

Toinen vakavammin otettava avaruusasemayhtiö on Axiom Space, jonka avaruusaseman on määrä pohjautua ISS:n moduulien teknologiaan.

On hyvin epävarmaa, pääsevätkö Orion Spanin ja sen kilpailijoiden kunnianhimoiset suunnitelmat koskaan toteutukseen asti. Rahoituksen lisäksi suurimpana pullonkaulana kiertoradan avaruusturismin pääsemiseksi vauhtiin on toistaiseksi ollut yksityisten avaruusalusten puute. Sen on kuitenkin määrä korjaantua jo vuoden kuluessa.

Aiheesta lisää Orion Span (englanniksi)